užijte si přírodu

turistika a koupání

Fascinující Pňovský luh

Extreme Sports Biking

V okolí sportovně relaxačního areálu u jezera se můžete věnovat i turistice a koupání. Připravili jsme krátkého průvodce, který vám pomůže vychutnat si krásy přírody a osvěžující koupel v jezeře.

Na hranici pozemku areálu začíná fascinující Pňovský luh, který je jako stvořený pro cyklisty, běžce a milovníky nordic walkingu. Při procházkách lesem, na vás čeká vodní elektrárna nebo nejoblíbenější místní naučná stezka, která vás provede pralesní krajinou plnou divokého porostu, mokřadů a bažin.

Pňovský luh je součástí nejrozsáhlejšího komplexu lužních lesů v ČR, který skýtá neuvěřitelnou biodiverzitu a nabízí spousty tůní a tůněk, což jsou zbytky původního toku řeky Labe. Tento jedinečný ekosystém vám umožní zažít kouzlo přírody v nejpůvodnější podobě.

Kromě procházek a sportovních aktivit v Pňovském luhu můžete také navštívit pískovcové jezero, které je ideální pro koupání a relaxaci. Na kraji jezera směrem k obci se nachází malá písečná pláž, kde si můžete vychutnat sluneční paprsky a osvěžit se ve vodě. Nebojte se však prozkoumat i další části jezera, protože koupání je možné i na dalších místech. Hned naproti občerstvení areál u jezera přes cestu se nachází malé molo, ze kterého si můžete zaskákat do vody a pěkně se vyřádit.

Areál u jezera tak nabízí nejen sportovní vyžití, ale i relaxaci v podobě koupání a objevování malebné přírody Pňovského luhu. Ať už jste zde s rodinou, přáteli nebo sami, zaručeně si najdete svůj ideální způsob trávení volného času. Prozkoumejte stezky, objevujte tajemství mokřadů a tůní, nebo si jednoduše užijte klidu a pohody na břehu jezera. Nezapomeňte navštívit samotný areál, kde si můžete dopřát občerstvení, osvěžení a nápoje v místní restauraci. Posilněni pak můžete pokračovat ve svých dobrodružstvích nebo se zúčastnit některé z nabízených sportovních aktivit.

Extreme Sports Biking

Prosíme návštěvníky aby respektovali pravidla areálu

Do Pňovského luhu a okolí

se jednoduše zamilujete

Osvěžující koupání

Pískovcové jezero nabízí návštěvníkům několik možnosti pro koupání a osvěžení během horkých letních dnů. Na mapě níže najdete vyznačena čtyři místa, která jsou ideální pro koupání. Můžete si samozřejmě najít i jiné. První je oblíbená písečná pláž, kde si můžete vychutnat slunce, jemný písek a klidnou vodu jezera. Ostatní tři místa nabízí své jedinečné kouzlo a rozmanité podmínky pro koupání, ať už hledáte tiché zákoutí nebo hlubší vody.

Extreme Sports Biking
Naučná stezka

Pňovský luh

Stezka vede krásnou krajinou našeho lužního lesa s řadou tůní a slepých ramen. Přibližuje místním i turistům zdejší bohatou historii, rostliny i zvířata. Procházky v rozkvetlém lužním lese a výpravy do zarostlého letního pralesa musí nadchnout všechny dobrodružné povahy.

Stezka je dlouhá až 8,5 kilometru. Záleží jakými cestami mezi body se vydáte. Najdete na ní celkem 11 zastavení (9 informačních a 2 interaktivní tabule) a 3 lavičky pro odpočinek. Start je na parkovišti u areálu u Jezera.

přijďte si odpočinout

do idylické lokality

Ideálním místem pro aktivní odpočinek je nejen Areál u Jezera ale i přilehlý Pňovský luh, který najdete mezi Kolínem a Poděbrady. Nabízí neomezený prostor pro vaše sportovní vyžití a aktivity.

Turistika

Naučná stezka Pňovský luh a kilometry tras

Cyklistika

Ideální pro cykloturistiku. Všude samá rovinka

Nordic Walking

Stezky pro milovníky nordic walking

Koupání

Pláž a další místa vhodná pro koupání